Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi

KURUMLAR REHBERİ'NE
KAYIT OL

Ataşehir Kurumlar Rehberi
ilçe genelinde size ulaşmak isteyen
komşularınıza ulaşmanızı sağlar.

KURUM EKLE

KATEGORİLER

KURUM ARAMA

AFAD Ataşehir

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Invalid argument supplied for foreach()

Filename: detail/index.php

Line Number: 58

Backtrace:

File: /home/atasehirrehberi/public_html/application/views/pages/resmiKurumlar/detail/index.php
Line: 58
Function: _error_handler

File: /home/atasehirrehberi/public_html/application/controllers/ResmiKurumlar.php
Line: 58
Function: view

File: /home/atasehirrehberi/public_html/index.php
Line: 315
Function: require_once

test

test

test

09:00 - 17:00
Haber

2022 TAMP MASABAŞI ve SAHA TATBİKATI

Haberi Oku

Haber

MAHALLENİN AFET GÖNÜLLÜSÜ OL!

Haberi Oku

Haber

ŞİDDETLİ FIRTINA ve KUVVETLİ RÜZGAR'A DİKKAT!

Haberi Oku

Haber

AKOM'DAN FIRTINA VE KAR UYARISI!

Haberi Oku

Haber

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Haberi Oku

Haber

ATAŞEHİR'İN 17 MAHALLESİNE DEPREM KONTEYNERLERİ KONULUYOR

Haberi Oku

Aile Afet Ve Acil Durum Planı

Afetler her zaman her yerde olabilir ve afetlere müdahale etmekle yükümlü kişiler (ki bu kişilerde afetzede olabilirler) afet sonrası ihtiyaçlarımızı çok kısa bir sürede karşılayamayabilirler. Zarar azaltma mantığı ile yaşam biçimimizi afetlere duyarlı şekilde gözden geçirmeli, çevremizi bu gözle algılamalı, güvenli yaşam bilinci / farkındalığı ve afet öncesi hazırlıklı olma eğilimi ile afetlere direncimizi arttırmalıyız. Kendimize ait “afet sonrası ilk 72 saat için” bir aile afet ve acil durum planı yapmamız gerekir. Planımızda evimizin güvenli yerleri, afet ve acil durum çantamızın düzenlenmesi ve evi tahliye planımız yer almalıdır. Unutmayın ; "Depremler önlenemez, ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir."

Risk Değerlendirmesi

Aile toplantısı yapın. Bu toplantıda her odada yapısal açıdan en güvenli ve riskli yerleri belirleyin. Evinizin krokisini çizerek risklere göre evdeki ve binadaki alternatif çıkış yollarını belirleyin. Ayrıca evdeki olası yapısal olmayan tehlikeleri belirleyin (Pencereler, üzerinize düşebilecek büyük ve ağır eşyalar, yangına neden olabilecek soba, fırın gibi nesneler, dolaplar vs).

Planlama

Bölge ve başkent dışında bağlantı kuracağınız kişileri ve telefon numaralarını belirleyin. Evin içinde ve dışında tekrar buluşma yerleri belirleyin. İçinde yiyecek, su, ilk yardım malzemeleri, fener, düdük bulunan acil durum çantası hazırlayın. Önemli evraklarınızın kopyalarını hazırlayın, bir nüshasını bölge dışı bağlantınıza ulaştırın bir nüshasını da acil durum çantasına koyun. Acil durum telefonlarını öğrenin. Evinize ışıldak, yangın tüpü ve duman detektörü alın. Acil durumlar için “haberdar olma ve barınma” konularında belediyeden bilgi edinin. Mahalle ölçeğinde tahliye konusunu sorun, öğrenin. Afet anında komşularınızla yardımlaşma üzerine konuşun. Afet sonrası ilk 72 saat için su, tuvalet, gıda, temizlik ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik planlar yapın. Yataklarınızın yanına su, düdük, fener ve ayakkabı koyun.

Risklerin Azaltılması

*Yapısal Riskler : Binanızın güncel deprem yönetmeliğine göre tasarlanarak inşa edilip edilmediğini öğrenin. Değil ise yetkili bir mühendis tarafından incelenmesini sağlayıp gereken güçlendirmeleri yaptırın. Binanın taşıyıcı sisteminin dayanımını azaltacak şekilde kolon ve kirişlere zarar vermeyin. Sonradan izinsiz balkon ve kat inşa etmeyin. Binayı nemden koruyun ve bakımlarını zamanında yaptırın.

*Yapısal Olmayan Riskler : Evdeki dar çıkış yollarında deprem sırasında düşerek sizin çıkışınızı engelleyecek nesneler var ise bunları çıkış yollarından kaldırın yada sarsıntı esnasında düşüp kayarak hayati tehlike yaratabilecek büyük ağır mobilyalar, beyaz eşyalar, elektronik eşyalar, tüp gazlar, aydınlatma eşyaları ve diğer nesneleri duvarlara, kirişlere, kolonlara veya döşemeye uygun şekilde sabitleyin. Deprem sırasında hızla açılıp yaralanmalara neden olabileceklerinden dolayı veya içindeki nesnelerin sarsıntıda fırlayıp, düşmelerini önlemek için: mutfak dolaplarının kapaklarına güvenlik mandalları taktırın, ağır ve büyük eşyaları alt raflara yerleştirin, televizyonumuzu, bilgisayarımızı ve diğer elektronik eşyaları uygun şekilde sabitleyin, resim, tablo vb nesneleri duvara asarken çengel vidalar kullanı ve yataklardan, koltuklardan, sandalyelerden uzak bir yere koyun. Bir yangın söndürücü bulundurun ve bakımını yaptırın. Tehlikeli maddelerin, sarsıntı esnasında devrilip dökülmelerini önlemek için bunları sınırlı miktarda bulundurup, kapalı olarak, kilitli dolaplarda izole edin ve birbirlerinden ayırın. Sadece ihtiyacınız kadar bulundurun. Sarsıntı esnasında kırılabilecek pencerelerden korunmak için camların önüne kalın perdeler asıp camları koruyucu film tabakası ile kapatın.


Deprem Anı ve Sonrasında
Deprem Anında

Asansör ve balkondan uzak durun. Binadan çıkmaya çalışmayın, önceden planladığınız yere sığının. Çök -Kapan - Tutun pozisyonunu alın. Kibrit, çakmak vb. şeyleri kullanmayın.

Deprem Sonrasında

Kendinizin ve ailenizin yaralanıp yaralanmadığını kontrol edin. Ayakkabılarınızı giyin. Gaz, su ve elektriği kesin. Kibrit, çakmak vb. şeyleri kullanmayın. Küçük çaplı yangın var ise söndürün. Daha önce planladığınız şekilde evi terk edin. Artçı sarsıntıları düşünerek eve dönmeyin.
Enkaz altında kaldı iseniz; paniklemeyin, enerjinizi tasarruflu kullanın, hayatınızı tehlikeye atacak riskli hareketler yapmayın. Zaman zaman sesinizi duyurabilmek için bağırın, etrafınızdaki boru-kalorifer gibi nesnelere vurun.


Müdahale Kapasitesi ve Becerileri Arttırma

Yasadığınız yerde, afet sonrasında kendi kendinize yardım edebilmek için organize olurken kullanabileceğiniz olay kumanda sistemi ya da standart acil durum yönetim sistemi ilkelerini öğrenmeye çalışın. Yangın söndürücünün nasıl kullanılacağını öğrenin. Elektrik şartelleri, su ve doğal gaz vanalarının yerlerini ve nasıl kapatılacaklarını öğrenin. Sadece küçük ölçekli yangınlara müdahale edin. İlk yardım, hafif arama-kurtarma, yangınla mücadele, telsiz kullanımı ve enkaz altında hayatı idame ettirme üzerine kişisel beceriler kazanmaya çalışın.

DEPREM ÖNCESİ VE SONRASI ALINACAK ÖNLEMLER
DEPREM ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER
  • Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır.
  • Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmelidir. (Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun olarak)
  • İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.
  • Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.
  • Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.
  • Mevcut binaların dayanıklılıkları arttırılmalıdır.
  • Konutlara deprem sigortası yaptırılmalıdır.
  • Bu önlemlerin yanı sıra, yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde aşağıda sayılan önlemleri almalıyız:
  • Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemeleri kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir.
  • Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.
  • Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyaları birbirine ve duvara sabitlenmelidir. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.
  • Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.
  • İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalı.
  • Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyalarımızın altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.
  • Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.
  • Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.
  • Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirilmelidir.
  • Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlemeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.
  • Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.
  • Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
  • Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları” yapılmalı, her altı ayda bir bu plan gözden geçirilmelidir. Zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatları yapılmalıdır.
  • Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlayacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirlenmelidir.
  • Önemli evrakların (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalı, ayrıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır.
  • Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya işyerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurulmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır. Bu cihazlar;
  • Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
  • Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
  • Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
  • Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
  • Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.
  • Binalarda asansörlerin kapı yanlarına "Deprem Sırasında Kullanılmaz" levhası asılmalıdır.
DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ;

Kesinlikle panik yapılmamalıdır.

  • Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.

Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.

  • Balkona çıkılmamalıdır.
  • Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
  • Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
  • Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
  • Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
  • Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
  • Mutfak, imalathane, laboratuar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
  • Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
  • Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
  • Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında ve ya yanında; koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
  • Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.

DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;

  • Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
  • Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.
  • Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
  • Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
  • Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

DEPREM ANINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ;

  • Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;
    Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.
    o Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse(ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde vb.); durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.
  • Sarsıntı sırasında bir tünelin içinde iseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)
  • Kapalı bir otoparkta iseniz; araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.

METRODA VEYA DİĞER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAYSANIZ:

  • Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inilmemelidir. Elektriğe kapılabilinir veya diğer hattan gelen başka bir metro yada tren size çarpabilir.
  • Sarsıntı bitinceye kadar metro ya da trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır.
DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

KAPALI ALANDAYSANIZ;

  • Önce kendi emniyetinizden emin olun.
  • Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
  • Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
  • Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
  • Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.
  • Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
  • Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
  • Cadde ve sokakların acil yardım araçları için boş bırakın.
  • Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.

AÇIK ALANDAYSANIZ;

  • Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.
  • Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.
  • Önce hemen yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
  • Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin.
  • Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, özürlüler- yardımcı olun.

YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ;

  • Paniklemeden durumunuzu kontrol edin.
  • Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.
  • Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
  • El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.
  • Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.


Başvuru Koşulları Nelerdir?

15 yaşını doldurmuş ve TC Vatandaşı olan herkes TEMEL AFAD GÖNÜLLÜSÜ olabilir. Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.Gönüllülük başvuruları e-devlet üzerinden alınmaktadır.

AFAD Gönüllüsü Kimdir?

Tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir.

AFAD Çalışanları ve Gönüllüleri

AFAD gönüllüleri hiçbir şekilde AFAD çalışanlarına alternatif ya da tehdit değildir. Daima iki taraf birbirine katkıda bulunarak tamamlayıcı özellikleriyle birbirinin gücünü ve değerini arttırıcı çalışmalarda bulunur.

AFAD Gönüllülük Sistemi İle Neleri Hedefliyoruz?

Toplumda afetlere hazırlık ve gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak. Bu amaçla başvuru yapmış Temel AFAD Gönüllülerinin afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranışlar ve alması gereken tedbirler konusunda gönüllülük sisteminden aldıkları uzaktan eğitimlerle farkındalık kazanması ve bilgi sahibi olması ile bu farkındalığı çevresinde yaygınlaştırmasını sağlamak.

Destek AFAD Gönüllüsü olmayı talep eden gönüllülerimizin İl Müdürlüklerimizce düzenlenecek faaliyet, eğitim ve tatbikatlarla yetkinliklerini artırmak.

AFAD ve gönüllülerinin katkılarıyla afetlerin getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara karşı daha dirençli hale getirmek.

Afet ve acil durumlardan etkilenmiş topluluklara daha etkin bir hizmet sağlamak.

AFAD Gönüllülerinin Görevlendirilmesi

İhtiyaç duyulan alan ve zamanlarda AFAD Gönüllüleri ile iletişime geçilir ve müsait olan gönüllülerin kabul onayı da alınarak görevlendirilir.

AFAD Gönüllülük Sistemi İlkeleri

AFAD Gönüllülük
Sistemi İlkeleri



AFAD Gönüllüleri, çalışmalarında her canlının yaşama hakkını öncelikli ilke olarak kabul eder.


AFAD Gönüllüleri; çalışmalarını din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın adalet ve eşitlik prensipleri çerçevesinde yürütür. Farklı düşünce ve inançlara saygı gösterir. Tüm paydaşlarla ilişkilerde karşılıklı saygıya önem verir.


AFAD Gönüllüleri tüm faaliyetlerinde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerine uyar.


Gönüllülük faaliyetleri kapsamında gizlilik kaydıyla edindikleri bilgileri üçüncü taraflarla paylaşmaz.


AFAD Gönüllüleri, gönüllülük faaliyetlerini; işbirliği, dayanışma ve paylaşım içinde yürütmeye özen gösterir.


Başvuru Nasıl Yapılır?
Kanun ve Kararnameler
5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun
17.06.2009
Kanun
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
29.05.2009
Kanun
7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun
25.5.1959
Kanun
4123 sayılı Tabii Afet Nedeniyle Meydana Gelen Hasar ve Tahribata İlişkin Hizmetlerin Yürütülmesine Dair Kanun
25.7.1995
Kanun
7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu
13.6.1958
Kanun
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu
18.05.2012
Kanun
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun
31.05.2012
Kanun
Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi
15.07.2018
Kararname
Sivil Savunma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname KHK 596
28 Nisan 2000
KHK
Sivil Müdafaa Kanunu İle Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname KHK 586
27 Aralık 1999
KHK
Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformunun Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları
21.02.2011
Bakanlar Kurulu Kararı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü Maddesinin (b) Bendi Kapsamında Yapılacak İhalelere İlişkin Esaslar
4.10.2011
Bakanlar Kurulu Kararı


Yönetmelik

AFET VE ACİL DURUM ARAMA VE KURTARMA BİRLİK MÜDÜRLÜKLERİ İLE İL AFET VE ACİL DURUM ARAMA VE KURTARMA EKİPLERİNİN KURULUŞU, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
13.07.2021
Yönetmelik
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI AFET VE ACİL DURUMLARA İLİŞKİN HİZMET STANDARTLARI VE AKREDİTASYON ESASLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
29 Temmuz 2020 ÇARŞAMBA
Yönetmelik
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Arama Kurtarma Birlikleri İle İl Afet ve Acil Durum Arama Kurtarma Ekipleri Kıyafet Yönetmeliği
10.05.2017
Yönetmelik
İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri Aday Memurlarının Yetiştirilmesine Dair Yönetmelik
30.12.2011
Yönetmelik
İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği
30.12.2011
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri Yönetmeliği
19.2.2011
Yönetmelik
Afet Ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği
18.12.2013
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Harcamaları Yönetmeliği
06.03.2011
Yönetmelik
Geçici Koruma Yönetmeliği
22.10.2014
Yönetmelik
Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik
28.08.1968
Yönetmelik
Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik
14.07.2007
Yönetmelik
Afet Sebebiyle Yapılan ve Yapılacak Olan Binaların Borçlandırma Bedellerinden Yapılacak İndirimler Hakkında Yönetmelik
8.4.1972
Yönetmelik
Afetler Sebebiyle Edinilen Bina Arsa ve Arazilerden Arta Kalanların Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik
13.10.1985
Yönetmelik
Afetlerin Genel Hayata Etkililiğine İlişkin Temel Kurallar Hakkında Yönetmelik
21.09.1968
Yönetmelik
Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Tehdit ve Tehlikelere Dair Görev Yönetmeliği
01.10.2020
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Araştırma, Etüt ve Proje Yaptırma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik
10.01.2012
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Türkiye Deprem Veri Merkezi Sistemi Yönetmeliği
28.08.2015
Yönetmelik
Ulusal Deprem Araştırma Programı Proje Destekleme Esaslarına Dair Yönetmelik
27.04.2012
Yönetmelik
Büyükşehir Belediyeleri ve İl Özel İdareleri Tarafından Afet ve Acil Durumlar ile Sivil Savunmaya İlişkin Yatırımlara Ayrılan Bütçeden Yapılacak Harcamalara Dair Yönetmelik
01.02.2015
Yönetmelik
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik
18.06.2013
Yönetmelik
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
19.12.2007
Yönetmelik
Sığınak Yönetmeliği
25.08.1988
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliği
29.11.2014
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzman ve Uzman Yardımcılığı Sınav, Atama, Yetiştirilme, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
10.06.2010
Yönetmelik
Arama ve Kurtarma Teknisyenliği Sınav, Atama, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
28.10.2016
Yönetmelik
İl Afet Ve Acil Durum Müdürlükleri ile Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik
17.12.2009
Yönetmelik
Sivil Savunma Uzmanlarının İdari Statüleri, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları ile Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
05.08.2010
Yönetmelik
Türk Arama Ve Kurtarma Yönetmeliği
12.12.2001
Yönetmelik
Köpekli Arama Timi Çalışma ve Sınav Yönetmeliği
31.05.2011
Yönetmelik
112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği
16.05.2014
Yönetmelik
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği
06/03/2020
Yönetmelik


Yönerge
Yapı Sağlığı İzleme Sistemi Yönergesi
09/01/2020
Yönerge
AFAD İmza Yetkileri Yönergesi
7/10/2019
Yönerge
Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformu Yönergesi
25.12.2018
Yönerge
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Hukuk Müşavirliğinin Görev, Yetki, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge
24.10.2016
Yönerge
Başkanlık AADYM Yönergesi
Yönerge
Geçici Barınma Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi ve İşletilmesi Hakkında Yönerge
04.11.2015
Yönerge
İnsani Yardım Harcamaları Yönergesi
15.01.2014
Yönerge
Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzman Yardımcılarının Uzmanlık Tezi Hazırlama Usul ve Esaslarına İlişkin Yönerge
29.11.2013
Yönerge
Acil ve Afet Durum Yönetimi Başkanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Evrak Yönergesi
Yönerge
AFAD Staj Yönergesi (Güncel)
23.05.2018
Yönerge
Teknik Şartname Hazırlama Usul ve Esaslarına Dair Yönerge
07.03.2017
Yönerge
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Lojman Yönergesi
31.07.2019
Yönerge
31.12.2019 tarihli değişiklik Bakanlık Onayı
15.08.2019
Yönerge
Evrak Yönergesi
Yönerge
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Yetki Devri ve İmza Yetkileri Yönergesi
17.12.2009
Yönerge
Sualtı Arama Kurtarma Ekibi ve Kurbağa Adam Personel Yönergesi
Yönerge
UDSEP-2023 İzleme ve Değerlendirme Kurulu Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesi
09.09.2019
Yönerge
Personel Kimlik Kartı Yönergesi
04/11/2019
Yönerge


Genelge
İl Afet Risk Azaltma Planının Uygulanması Genelgesi2021-6
2021/6
Genelge
Çığ Önleme ve Müdahale Faaliyetleri
2021/2 21/01/2021
Genelge
Kış Tedbirleri
2020/2 10.11.2020
Genelge
İRAP Genelgesi
2020/2 29.12.2020
Genelge
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlama Kılavuzu
Kasım 2020
Kılavuz
İlçe AADYM Genelgesi

Genelge
Heyelan, Kaya Düşmesi ve Çığ Afetleri Duyarlılık Haritaları
2020/10
Genelge
Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) Genelge
30/10/2019
Genelge
İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri
2017/3 84804849-952.03.02-106717
Genelge
Acil Yardım Talebi ve Harcanması ile 4123 Sayılı Kanun Kapsamındaki Ödenek Talebi Esas ve Usulleri hk. Genelge
2016/3 59259163-010.06.02-14544
Genelge
Acil Yardım Malzemelerinin AFAD Lojistik Depolarından Sevkiyatı
2015/9 64888300/22767
Genelge
Geçici Koruma Altındaki Yabancılara İİlişkin Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi hk genelge
2015/8 34202324-010.06.02-21628
Genelge
Geçici Koruma Altındaki Yabancılara İİlişkin Hizmetlerinin Yürütülmesi hk genelge
2014/4 34202324-010.06.02-27767
Genelge
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Afet Yönetim ve Karar Destek Sisteminin (AYDES) uygulamaya alınması hk genelge
2015/7 32850907-010.06.02/19499
Genelge
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Afet Yönetim ve Karar Destek Sisteminin (AYDES) uygulamaya alınması hk genelge EKLERİ
2015/7 32850907-010.06.02/19499
Genelge Ekleri
Geçici barınma merkezlerinde market amacıyla taşınmaz kiralanması hk genelge
2015/4 47262272-756.02/13476
Genelge
Uygulama Genelgesi
25/02/2014
Genelge
Uygulama Genelgesi
17/03/2014 - 2
Genelge
Hasar Tespit Genelgesi ve Ekleri
14/04/2014 gün 7663 sayılı Genelge
Genelge
Suriyeli Misafirlerin Sağlık ve Diğer Hizmetleri Hakkında Genelge
2013/8 09/09/2013
Genelge
Afet Risk Azaltma Sistemi
2019/1
Genelge
Kış Tedbirleri Genelgesi



Tebliğ
Yatırım Projeleri Hazırlama, Uygulama ve İzleme Usul ve Esaslar
30.06.2014
Tebliğ
Tabii Afet Nedeniyle Gelir Kaybı ve Alt Yapı Hasarına Uğrayan Belediyelerin ve Özel İdarelerin Yapmaları Gereken İşlemler Hakkında Tebliğ
26 .03.2010
Tebliğ
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri Yönergelerinin Hazırlanmasına Dair Tebliğ
22.09.2916
Tebliğ
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinin Afet, Acil Durum Ve Sivil Savunmaya İlişkin Yatırımlarının Desteklenmesine Dair Usul ve Esaslar
Tebliğ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı 2014 Yılı Tadat Edilmeyen Toplulaştırılmış Projelerin Alt Proje Seçimi ve Ödenek Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar -(Başbakanlık Makamının 27.02.2014 tarih ve 94627865/020-4367 sayılı Olurları ile Onaylanmıştır.)
Tebliğ


Usul ve Esaslar
AFAD Başkanlığı 2018 Yılı Tadat Edilmeyen Toplulaştırılmış Projelerin Alt Proje Seçimi ve Ödenek Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar
Usul ve Esaslar
AFAD Başkanlığı 2018 Yılı Tadat Edilmeyen Toplulaştırılmış Projelerin Alt Proje Seçimi ve Ödenek Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin Onay
09.08.2018
Usul ve Esaslar
Uluslararası Acil Yardımların Yapılması Amacıyla Tefrik Edilen Ödeneğin Özel Hesaba Aktarılması, Harcanması, Muhasebeleştirilmesi ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar
Usul ve Esaslar
AFAD Başkanlığı 2017 Yılı Tadat Edilmeyen Toplulaştırılmış Projelerin Alt Proje Seçimi ve Ödenek Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar
13.02.2017
Usul ve Esaslar


Mevzuat El Kitabı



AFAD Mevzuat El Kitabı
03.2015
Mevzuat El Kitabı


İdari Kurul Toplantı Tutanakları
Kurum İdari Kurul Toplantısı Tutanağı 27.10.2021
27.10.2021
İdari Kurul Toplantı Tutanakları
Kurum İdari Kurul Toplantısı Tutanağı 25.10.2016
01.07.2020
İdari Kurul Toplantı Tutanakları
İdari Kurul Toplantı Tutanakları 25/10/2019
25/102019
İdari Kurul Toplantı Tutanakları
Kurum İdari Kurul Toplantı Tutanağı
25.04.2019
İdari Kurul Toplantı Tutanakları
Kurum İdari Kurul Toplantısı Tutanağı 31.10.2018
31.10.2018
İdari Kurul Toplantı Tutanakları
Kurum İdari Kurul Toplantı Tutanağı 27.04.2018
27.04.2018
İdari Kurul Toplantı Tutanakları
Kurum İdari Kurul Toplantısı Tutanağı 25.10.2016
25.10.2016
İdari Kurul Toplantı Tutanakları


Bilgi Edinme Mevzuatı
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu
09.10.2003
Bilgi Edinme Mevzuatı
Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik
27.04.2004
Bilgi Edinme Mevzuatı
Bilgi Edinme Sıkça Sorulan Sorular ve Ücret Tarifesi
24.10.2003
Bilgi Edinme Mevzuatı
Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması (Genelge)
23.01.2004
Bilgi Edinme Mevzuatı
Maliye Bakanlığı Bilgi Edinme Ücretleri Tebliği
14.02.2006
Bilgi Edinme Mevzuatı


Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmanız İçin Gerekenler

Zorunlu Deprem Sigortası kendi geleceğimizi garanti altına almamızın yanı sıra, ülkemizin olası bir depremdeki tazmin hizmetlerinin de güvencesidir. Bu nedenle birey olarak hepimizin sosyal sorumluluğu olarak görülmelidir.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız için gerekli bilgi ve belgeler şunlardır:

  • Sigortalının
    • Adı
    • Adresi
    • Telefonu
    • Cep Telefonu
    • T.C. Kimlik Numarası
    • Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)
  • Sigortalanacak Binanın:
    • Açık Adresi
    • Tapu Bilgileri
    • İnşa Yılı
    • Yapı Tarzı
    • Toplam Kat Sayısı
    • Hasar Durumu
  • Meskenin (Dairenin):
    • Brüt Yüzölçümü (m2)
    • Kullanım Şekli

Hatırlatmak isteriz ki, Zorunlu Deprem Sigortası tümüyle beyan esasına dayanır.

Yanlış beyandan doğabilecek maddi kayıplar, sigortalının sorumluluğundadır.


Yapısal bakımdan yangından korunma:
  • Yapılarda yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri kullanılmalıdır,
  • Yangının yayılmasını önlemek amacıyla, yangın bölümleri oluşturulmalıdır,
  • Dumanın yayılmasını önlemek için duvardan sızmaları önleyici tedbirler alınmalıdır,
  • Yangının etkilerinden korunmuş kısa yangın çıkış yolları sağlanmalıdır,
  • Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynakları birbirinden ayrı yerlerde depolanmalıdır,
  • Her an çıkabilecek yangınlar için yangın söndürme cihazları çalışır durumda bulundurulmalıdır.


Organizasyon bakımından yangından korunma:
  • Yangınlara karşı iyi bir bina yönetimi olmalıdır,
  • Yangınlara karşı gerekli yasaklar konulmalıdır,
  • Sabit elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir,
  • Sık sık yangın tatbikatları yapılmalıdır,
  • Yangın çıkışları açık tutulmalı, acil ışıklandırma sistemleri kurulmalıdır,
  • Gereksiz yangın yükü kaldırılmalıdır,
  • Korunma sistemi ve tahliye planı kontrol edilmeli ve güncellenmelidir.
  • Her türlü işyerinde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, düzenli bakımları yaptırılmalı ve nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir.


Konutlarda yangını önleyici tedbirler
  • Tavan arası ve bodrumlar temiz tutulmalıdır,
  • Çocukların ateşle oynamasına izin verilmemelidir,
  • Soba, kalorifer ve mutfak ocakları dikkatli kullanılmalıdır,
  • Yanıcı maddeler konutun uygun yerinde saklanılmalıdır,
  • Elektrik tesisatından çıkabilecek yangınlara karşı tesisatın düzenli bakımı yaptırılmalıdır,
  • Sıvasız, çatlak, hatalı inşa edilmiş ve dolmuş bacalar kullanılmamalıdır,
  • Konutlarda da yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, düzenli bakımları yaptırılmalı ve nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir.
  • Konut Yangınlarında tahliye zamanı çok kısıtlıdır, bu nedenle konutlar için tahliye planı yapılmalıdır.
  • Yangınlarda erken uyarı çok önemlidir, bu nedenle her konutta mümkünse bir kaç tane duman dedektörü bulundurulmalı, bunların düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır.


Soğutarak Söndürme:
  • Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.
  • Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.
  • Kuvvetli Üfleme: Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üflenen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olmaktadır.

Soğutarak söndürme ilkesi ile başlangıç yangınlarında başarıya ulaşılabilir.


Havayı kesme:
  • Örtme: Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir. Akaryakıt yangınlarına örtü oluşturan kimyasal kullanılmaktadır.
  • Boğma: Yangının oksijenle temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir. Özellikle kapalı yerlerde oluşan yangınlara uygulanır.
  • Yanıcı Maddenin Ortadan Kaldırılması: Yanma koşullarından olan yanıcı maddenin ortadan kalkması sonucu yangının söndürülmesidir.


Söndürücü Maddeler Nelerdir?
  • Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür.
  • Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
  • Karbondioksit Gazı (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır.
  • Kuru Kimyevi Tozlar: Kimyasal tozların cinslerine göre A,B,C sınıfı yangınlar etkin bir şekilde söndürülebilmektedir.
  • Köpük: Köpük yanan yüzeyi tamamen kaplar. Bunun sonucu olarak da hava ile teması keser ve ayrıca soğutma özelliğinin bulunması nedeniyle de yangın söndürücü olarak kullanılır.


Yangın Söndürme Tüpleri
  • Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
  • Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
  • Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
  • Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
  • Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.


Yangın Söndürme Tüplerinin Kullanımları
  • Pimi çek,
  • Ateşin kaynağına yönelt,
  • Sık,
  • Süpür


Yangın Anında Yapılması Gerekenler
  • Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır,
  • 110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.
  • İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
  • Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır,
  • Bunlar yapılırken kendimiz ve başkaları tehlikeye atılmamalıdır,
  • Eğer alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışarıdakilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır,
  • Dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır,
  • Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır.
  • Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtüler alınarak alevler boğulmaya çalışılmalıdır.
  • Eğer vücudumuzda yanık varsa, hemen soğuk suya tutulmalıdır.


Orman Yangınlarının Nedenleri
  • İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları:
  • Ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması,
  • Yakılan ateşin söndürmeden bırakılması,
  • Sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması.
  • Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması,
  • Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılması,
  • Cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması,
  • Çocukların orman içinde ateşle oynamaları.
  • Kasıtlı çıkarılan orman yangınları:
  • Tarla veya otlakları genişletmek için ormanın bilerek yakılması,
  • Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için yangın çıkarılması,
  • Birilerinden intikam almak veya bir şeyi sabote etmek için yangın çıkarılması,
  • Yabani hayvanları uzaklaştırmak için yangın çıkarılması.

Kaynak: Devlet meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü


Orman Yangınlarının Zararları:
  • Biyolojik çeşitlilik büyük zarar görür.
  • Ormanlarda yaşayan canlıların yaşam alanları yok olur.
  • Canlı ve cansız örtünün yok olmasıyla erezyon, sel-taşkın ve hava Kirliliği gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artma görülür.
  • İklim sisteminde (sıcaklık, rüzgâr, nem ve yağışa doğrudan etki ederek) bozulmalar görülür.
  • Orman ve orman ürünlerine dayalı turizm, sağlık, spor, avcılık gibi sektörler olumsuz yönde etkilenir.


DOĞAL AFETLER NELERDİR?
Dünya genelindeki doğal afetler ele alınınca, 31 çeşit doğal afetin 28 tanesini meteorolojik afetlerin oluşturduğu görülür. Doğal afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye de değişmektedir. Örneğin, Akdeniz Bölgesinde doğal afetler kuraklık, seller, orman yangınları, heyelan, dolu fırtınaları, çığlar, donlardır. Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır. Dünya Meteoroloji Örgütüne (WMO) göre sadece 1980'li yıllarda dünyada 700,000 kişi meteorolojik afetlerden dolayı hayatını kaybetmiştir (MMO, 1999)
 
DOĞAL AFETLER
Yavaş gelişen doğal afetler
  • şiddetli soğuklar
  • kuraklık
  • kıtlık vb.

Ani Gelişen Doğal Afetler

  • deprem
  • seller, su taşkınları
  • toprak kaymaları, kaya düşmeleri
  • çığ
  • fırtınalar, hortumlar
  • volkanlar
  • yangınlar vb.


İNSAN KAYNAKLI AFETLER

1. nükleer, biyolojik, kimyasal kazalar
2. taşımacılık kazaları
3. endüstriyel kazalar
4. aşırı kalabalıktan meydana gelen kazalar
5. göçmenler ve yerlerinden edilenler vb.

DÜNYADA GÖZLENEN AFET TÜRLERİ
Dünyada gözlenen afet türleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
 
JEOLOJİK AFETLERKLİMATİK AFETLERBİYOLOJİK AFETLERSOSYAL AFETLERTEKNOLOJİK AFETLER
DepremSıcak DalgasıErozyonYangınlarMaden Kazaları
HeyelanSoğuk DalgasıOrman Yangınları

Savaşlar

Biyolojik, nükleer, kimyasal silahlar ve kazalar
Kaya DüşmesiKuraklıkSalgınlarTerör saldırılarıSanayi kazaları
Volkanik PatlamalarDoluBöcek İstilasıGöçlerUlaşım kazaları
Çamur AkıntılarıHortum   
TsunamiYıldırım   
 Kasırga   
 Tayfun   
 Sel   
 Siklonlar   
 Tornado   
 Tipi   
 Çığ   
 Aşırı Kar Yağışları   
 Asit Yağmurları   
 Sis   
 Buzlanma   
 Hava Kirliliği   
 Orman yangınları  


Ataşehir'in Geçici Barınma Alanları Kapasitesi Nedir?

Sıra No

Barınma Alanı

Adet

Kişi Sayısı

Aile Sayısı

1

Çadır Kent

1

1.220

244

2

Devlet Okulları

68

30.621

6.124

3

ÖzelOkullar

12

8.790

1.758

4

Spor Salonu

2

30.413

6.083

5

Camiler(8 Büyük ve 12 Küçük)

20

6.047

1.209

6

Misafirhaneler + Yurtlar

11

11.244

2.249

7

Oteller

1

714

143

Toplam

115

89.049

17.810